SDR در لوله های پلی اتیلن چیست ؟

مفهوم SDR در لوله های پلی اتیلن چیست ؟ - یزد پلیمر
آنچه می خوانید

SDR در لوله های پلی اتیلن چیست ؟ SDR از مشخصات فیزیکی و فنی لوله های پلی اتیلن می باشد. لوله های پلی اتیلن را می توان، بر اساس SDR در جداول استاندارد طبقه بندی نمود. در تعریف SDR باید گفت، این شاخص نسبت قطر خارجی لوله پلی اتیلن به ضخامت لوله است و در حقیقت به ساختمان و هندسه لوله اشاره می کند.

تنش های عمودی و افقی که در هنگام نصب و یا استفاده بر لوله پلی اتیلن وارد می شوند، با فاکتور SDR تعیین می گردند. SDR لوله پلی اتیلن با مقاومت لوله رابطه عکس دارد یعنی هر چقدر مقدار SDR کمتر باشد، لوله در برابر فشارها مقاومت بالاتری خواهد داشت. به طور کلی قبل از نصب لوله پلی اتیلن باید اطمینان حاصل کرد که لوله قادر به تحمل فشارهای افقی در هنگام نصب و فشارهای عمودی در حین کار است.

SDR in Pipe مخفف چیست ؟

SDR in Pipe مخفف عبارت Standard Dimension Ratio in Pipe است که به معنای نسبت ابعادی استاندارد لوله پلی اتیلن می باشد. SDR نسبت قطر خارجی اسمی لوله (dn) به ضخامت اسمی لوله (en) می باشد. لوله های با ضخامت کمتر در هر قطر معین دارای SDR بالاتر هستند.

فرمول محاسبه SDR در لوله های پلی اتیلن چیست؟ به همراه مثال

فرمول محاسبه SDR در لوله های پلی اتیلن چیست؟ برای محاسبه SDR لوله پلی اتیلن کافی است، قطر خارجی لوله را در صورت کسر زیر قرار داده و ضخامت جداره لوله را در مخرج کسر قرار دهیم:

SDR = D/S

SDR در لوله های پلی اتیلن چیست ؟ - شرکت یزد پلیمر

فرمول زیر که به فرمول lames مشهور است، رابطه بین SDR در لوله های پلی اتیلن و فشار لوله (P) را در لوله های پلی اتیلن جداره ضخیم نشان می دهد:

s = P (dn – en) / 2 en

فرمول فوق را می توان، به صورت زیر بازنویسی کرد که در آن s حداکثر تنش حلقه و P فشار لوله می باشد:

s = P (SDR – 1) / 2

s یا حداکثر تنش حلقه از تقسیم MRC (تنش طراحی شده برای مواد) بر C (ضریب ایمنی کلی) به دست می آید. توضیح اینکه MRS برای لوله های پلی اتیلن PE80 برابر با 80 و برای لوله های پلی اتیلن PE100 برابر با 100 در نظر گرفته می شود. C یا ضریب ایمنی نیز بسته به شرایط 1، 1.25، 1.6 و 2 انتخاب می گردد. در نهایت فرمولی که برای اندازه گیری SDR در لوله های پلی اتیلن به کار می رود، به صورت زیر است :

SDR = (( 2*MRS ) / ( P*C )) + 1

دقت داشته باشید که مقادیر استاندارد SDR لوله پلی اتیلن عبارتند از: 6، 7.4، 9، 11، 13.6، 17، 17.6، 21، 22، 26 و 33. با به دست آوردن SDR لوله پلی اتیلن می توان، حداقل ضخامت لوله و وزن یک متر از لوله را محاسبه کرد. وزن یک متر از لوله (W) طبق فرمول زیر محاسبه می شود:

W = (( dn-en ) en3.14 ) / 1000

مثال: به طورمثال SDR یک لوله پلی اتیلن ساخته شده از مواد PE80 با قطر خارجی 110 میلیمتر، با وزن 2.5 کیلوگرم، فشار 10 bar و ضریب ایمنی 1.25 طبق فرمول های بالا برابر با 13.8 است که طبق جدول استاندارد SDR لوله های پلی اتیلن، مقدار آن برابر با 13.6 خواهد بود.

جدول نسبت ابعادی استاندارد لوله پلی اتیلن یزد پلیمر

جدول مشخصات سایز، ضخامت و وزن لوله های پلی اتیلن شرکت یزد پلیمر

هنگام خرید لوله پلی اتیلن به SDR توجه کنید !

حال که دریافتیم، SDR در لوله های پلی اتیلن چیست، باید قبل از خرید لوله پلی اتیلن حتما به مشخصات فنی لوله های پلی اتیلن از جمله مقدار SDR دقت شود. مقدار SDR تعیین کننده میزان تنشی است که لوله پلی اتیلن قادر به تحمل آن است. به طور مثال لوله پلی اتیلن با SDR برابر با 17 برای خطوط لوله فاضلابی استفاده می گردد و لوله های با SDR برابر با 20 نیز نازک تر بوده و برای کاربردهای با قطر کوچکتر مناسب می باشند. ضمن اینکه خطوط لوله فاضلابی و کارگولیت باید توسط اتصالات الکتروفیوژن به هم متصل شوند و برای همجوشی لوله ها در اتصالات الکتروفیوژن باید میزان SDR و قطر لوله را در دستگاه وارد نمود.

شرکت یزد پلیمر تولیدکننده برتر انواع لوله پلی اتیلن با درجه کیفی بالا در کشور می باشد. یزد پلیمر دارنده چندین گواهینامه بین المللی بوده و محصولات خود را مطابق با استانداردهای جهانی تولید می کند. این شرکت محصولات با کیفیت خود را با گارانتی 10 ساله و خدمات پس از فروش به مشتریان ارائه می نماید.

مقالات مرتبط

مقالات مرتبط
اتصالات پلیمری چیست ؟ - یزد پلیمر
لوله‌ پلی اتیلن

اتصالات پلیمری چیست ؟

رابط میان لوله ها، اتصالات هستند که با کمک آن ها می توان برای تغییر سایز، تغییر مسیر و انشعاب

لوله PPR چیست؟ - یزد پلیمر
لوله پلی پروپیلن

لوله PPR چیست؟

از اوایل دهه‌ی 90 میلادی استفاده از لوله PPR یا لوله‌های پلی پروپیلن افزایش یافت. این لوله‌ها به دلیل دوام

نکاتی درباره انبارش لوله PVC - شرکت یزد پلیمر
لوله UPVC

نکات مهم در انبارش لوله های PVC

با توجه به خصوصیات مکانیکی و فیزیکی متمایز PVC و استفاده از آن در سخت ترین شرایط عملیاتی، نکات خاصی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.