کاربرد لوله پلی اتیلن

کاربرد لوله پلی اتیلن - یزد پلیمر
آنچه می خوانید

لوله پلی اتیلن در چند دهه گذشته به‌عنوان یکی از پرکاربردترین لوله‌ها شناخته شده است که از خانواده ترموپلاستیک‌ها است. لوله‌ پلی‌اتیلن که به اختصار به آن PE هم گفته می‌شود، در اصل نوعی لوله است که از پلیمریزاسیون اتیلن تولید می‌شود. این مورد را نباید فراموش کرد که قبل از تولید محصول نهایی لوله پلی‌اتیلن، زمانی که مونومرهای اتیلن تحت عمل پلیمریزاسیون قرار می‌گیرند پلی‌اتیلن تولید می‌شود. در ادامه در مورد کاربرد لوله پلی ایتلن می‌گوییم

این دسته از انواع لوله، دارای تغییر پذیری، مقاومت و دوام بسیار بالایی هستند. در یک کلام می‌توان ادعا داشت که لوله پلی اتیلن جایگزین بسیار مناسبی برای لوله‌های آهنی، چدنی، PVC و غیره است و سهم عمده‌ای از بازار فروش سیستم آبرسانی ساختمانی و صنعتی را به خود اختصاص داده است. در ادامه باید گفت که لوله پلی اتیلن نوعی لوله انعطاف پذیر است که برای انتقال مایعات و گاز مورد استفاده قرار می‌گیرد و امروزه در سراسر جهان برای کاربردهای گوناگونی از این لوله استفاده می‌شود.

اگر قصد خرید لوله پلی اتیلن دارید بهتر است علاوه بر شناسایی و بررسی مزایا و معایب آن، یک سری نکات مهم را به دقت بررسی کنید تا انتخاب شما در نهایت هوشمندانه باشد.

بیشتر بخوانید: لوله پلی اتیلن چیست؟

ما در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعاتی در مورد لوله پلی اتیلن در اختیار شما قرار دهیم تا هم راحت‌تر به انتخاب صحیح ‎تر لوله برای مصرف خود برسید و هم بتوانید ویژگی‎ها و ابعاد فنی این لوله‌های پرکاربرد را بهتر شناسایی کنید. بنابراین تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

کاربرد‌های لوله پلی اتیلن چیست؟

این نوع از لوله‌ها در مقابل سایر انواع لوله‌های موجود در بازار، مزایای گسترده‌تری دارند. در واقع می توان ادعا داشت که تا به امروز از لوله‌های پلی اتیلن در مصارف گوناگونی استفاده شده و تا حد زیادی نیاز بسیاری از مردم را در سراسر جهان در مصارف مختلف رفع کرده است.

برای مثال می‌توان گفت که از این لوله‌ها در شبکه‌های آبرسانی موجود در سراسر کشور استفاده می‌شود و در اصل با وجود لوله پلی اتیلن فرایند آبرسانی به روستاها و مناطق دور افتاده آسان‌تر شده است.

همچنین لوله‌های پلی اتیلن کمک بسیاری به شبکه‌های فاضلاب روستایی و شهری کرده و در مواردی همچون آبیاری قطره‌ای، پوشش انواع کابل، استفاده در راستای تهویه مناطق و انتقال پسماندهای شیمیایی کاربردهای بالقوه‌ای را از خود نشان داده است. در ادامه به مهم‌ترین کاربردهای لوله پلی اتیلن اشاره خواهیم داشت.

مهم ترین کاربردهای لوله پلی اتیلن:

  1. کاور کردن کابل و فیبر نوری
  2. انتقال آب دریا و دیگر آب‎های شور
  3. استفاده برای انتقال محصولات نفتی
  4. کاربرد لوله پلی اتیلن در کشاورزی
  5. کاربرد در خطوط اصلی پرفشار
  6. استفاده برای لوله لایروبی
  7. به کار بردن در زمینه خطوط سیالات در فرآیندهای کارخانجات
  8. خطوط آب سرد برای واحدهای صنعتی مانند پالایشگاه‌ها، کارخانجات پتروشیمی و نیروگاه‌ها
  9. خطوط تهویه مطبوع (HVAC)
  10. خطوط اصلی پرفشار
  11. به کار بردن در مکان های پرورش ماهی

لوله پلی اتیلن نسبت به لوله‌های آهنی و چدنی، مقاومت و دوام بالاتری دارد. در 50 سال گذشته، در خطوط انتقال و لوله کشی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و خطوط انتقال آب در مصارف ساختمانی و کشاورزی از لوله‌های پلی اتیلنی استفاده‌های زیادی شده است و جایگزین مناسب و مقرون به صرفه‌ای نسبت به سایر انواع لوله‌ها برای خود کسب کرده است. قیمت لوله پلی اتیلن تا حد زیادی به متریال باکیفیت و مرغوبی که برای ساخت آن مورد استفاده قرار می‌گیرد، مربوط می‌شود.

کاربرد در آبرسانی

لوله پلی اتیلن در آبرسانی و منتقل کردن آب در سیستم‌های آبرسانی کاربردهای بالقوه و موثری دارد. زیرا لوله‌های انتقال آب شرب و آشامیدنی اکثرا از جنس پلی اتیلن هستند و لوله پلی اتیلن آبرسانی از لحاظ ساختار شیمیایی بهترین لوله برای منتقل کردن آب شرب است.

کاربرد لوله پلی اتیلن در گازرسانی

یکی دیگر از کاربردهای لوله پلی اتیلن مربوط به جایگاه ویژه آن‌ها در زمینه پروژه‌های گازرسانی است.لوله پلی اتیلن گازی در گریدهای PE100 و PE80 با فشارهای 12.5 و 16 بار و در سایزهای 25، 63، 90، 110، 125، 160، 200، 225 میلی‌متر تولید می‌شود. به طور کلی همه لوله‌های پلی اتیلن گازی با توجه نوع کاربرد و حساسیت بالایی که دارند، باید دارای تاییدیه شرکت ملی گاز و استانداردهای لازم برای این نوع از کاربری باشند.

کاربرد لوله پلی اتیلن فاضلابی

لوله‌های پلی اتیلنی فاضلابی به نوع خاصی از لوله‌های پلی اتیلن گفته می‌شود که اغلب در سایز 50 میلیمتر تا 400 میلی‌متر تولید می‌شوند. در اصل کاربرد این لوله‌ها استفاده از آن‌ها برای گردآوری فاضلاب‌های صنعتی، فاضلاب خانگی، انواع فاضلاب‌های شهری و بین شهری و روستایی است.

لوله پلی اتیلن فاضلابی با توجه به نوع کاربردشان عموما به صورت دوجداره کاروگیت و در فشارهای بالا تولید می‌شوند (البته در فاضلاب خانگی، نیازی به تهیه لوله با فشار بالا نیست چون هیچگاه فشار سیال درون آن بالاتر از 4 اتمسفر نخواهد بود)

کاربرد لوله پلی اتیلن در آبیاری قطره ای چیست؟

آبیاری قطره‌ای بهترین روش برای انتقال و آبرسانی برای گیاهان است که هرز رفت و اتلاف آب را به حداقل می‌رساند. به همین دلیل است که از لوله‌های پلی اتیلنی تک جداره تحت عنوان لوله‌های پلی اتیلنی سبک (PE LD) خطی استفاده می‌شود که، سایز آن‌ها 16 میلی متر است. باید این نکته را تاکید کرد که لوله پلی اتیلن برای آبیاری قطره ای بسیار ارزان است و هزینه آبیاری را (شامل هزینه‌های کارگر و هزینه آب و …) را به شدت کاهش می‌دهد.

کاربرد لوله pe در آبیاری بارانی چیست؟

آبیاری بارانی در اصل یک روش نوین برای آبیاری گیاهان و باغ‌ها است. در این روش آب با فشار بالای 1atm در لوله‌ها جریان پیدا می کند. این روش آبیاری یکی از روش ‌محبوب آبرسانی به گیاهان است که موجب بالا بردن نفوذ پذیری خاک و رشد بهینه‌تر گیاهان می‌شود.

کاربرد لوله پلی اتیلن در آبیاری تحت فشار

لوله پلی اتیلن آبیاری در مواردی که فشار آب درون لوله بیش از 1 اتمسفر است، بسیار پرکاربرد است. آبیاری‌های ثقلی و تحت فشار (آبیاری بارانی و قطره‌ای) را می‌توان به وسیله کمربند اتصالات پلی اتیلنی اجرا و نصب کرد. البته باید اضافه کرد که در این میان سایزهای مختلف لوله با کاربری‌های مختلف وجود دارند. به طور مثال از لوله‌های 5 اینچی برای انشعابات اصلی استفاده شده و برای انشعاب فرعی از لوله‌های پلی اتیلنی سایز 90 در آبیاری تحت فشار استفاده می کنند.

کاربرد لوله پلی اتیلن در آبیاری سطحی

کاربرد لوله‌های پلی اتیلن در صنعت کشاورزی به طیف وسیعی از خدمات منتهی می‌شود. آبیاری‌های سطحی به شکلی از آبیاری گفته می‌شود که لوله به صورت ثقلی در اراضی، آب را بین بخش‌های کوچک زمین پخش می‌کند. لوله‌های پلی اتیلنی کمک می‌کنند تا اتصالات این لوله‌ها بسیار امن و مطمئن بسته می‌شود و نگرانی از بابت نشت و سقوط خط لوله معلق را از بین می‌برد.

کاربرد لوله پلی اتیلن در بخش کشاورزی

لوله پلی اتیلن در کشاورزی و صنایع وابسته به آن هم کاربردهای فراوانی دارد. مواردی از جمله کنترل منابع آبی و جلوگیری از هدر رفت آب و مزایای زیاد و منحصر به فرد لوله‌ پلی اتیلن کشاورزی باعث استفاده بیش از پیش از این لوله‌ها شده است.

همچنین در ادامه نیز دوام و استحکام بالا، نصب آسان، کم هزینه بودن،عمر طولانی، سبک بودن، انعطاف پذیری، مقاومت در برابر اشعه نور خورشید، مقاومت در برابر خوردگی، بهداشتی و غیر سمی بودن و تنوع بالا در سایز و اندازه، تنها برخی از مزایای لوله‌های پلی اتیلن است که کشاورزان و دست‌اندرکاران این حیطه را به استفاده از لوله‌های پلی اتیلن بیش از پیش ترغیب می‌کند.

کاربرد لوله پلی اتیلن در انتقال مواد شیمیایی

این نوع از لوله‌ها در شرایط بسیار سخت هم با مواد شیمیایی، اسیدی، بازی و قلیایی واکنش نشان نمی‌دهند.این لوله‌ها در حال حاضر هیچ تاثیری بر روی رنگ، بو و مزه آب نمی گذارند. بنابراین به راحتی و با اطمینان می‌توان از آن‌ها در آزمایشگاه‌ها و یا فاضلاب‌ها و پسماندهای صنعتی استفاده کرد و باور داشت که این مواد هیچ تاثیری بر خطوط لوله نخواهند گذاشت و آن را دچار نشت و خوردگی نخواهند کرد.

کاربرد لوله پلی اتیلن در شبکه های مخفی و عدم خوردگی لوله های زیر زمینی و ساختمان

حقیقت این است که شما نمی‌توانید از وضعیت سلامت و کارکرد درست لوله‌های داخلی ساختمانی یا زیر زمینی اطلاع داشته باشید. لوله‌ها به مرور زمان دچار خوردگی، تاثیر پذیری میکروارگانیسم‌ها، رسوب گیری و نشتی و ترکیدگی می شوند و ممکن است باعث ایجاد خسارات جبران ناپذیری شوند.

در ادامه می‌توان گفت که تبادل دما به مرور زمان می‌تواند راندمان لوله را پایین بیاورد. مثلا اگر دمای سیال داخل لوله از حد وسعت دما بالاتر یا پایین تر باشد، لوله ممکن است جوابگوی آن نباشد.

کاربرد لوله‌های پلی اتیلنی در نیروگاه ها

راه اندازی خطوط لوله کشی برای نیروگاه‌ها به یکی از دغدغه‌های مدیران تبدیل شده و بی شک در نیروگاه‌ها حوادث غیر مترقبه فراوانی در حال روی دادن است. بنابراین به همین دلیل می‌توان از hdpe در ارتفاع و در نیروگاه‌ها استفاده کرد. استفاده از hdpe در نیروگاه‌ها به دو دلیل انجام می‌گیرد، اول این که مواد پلی اتیلنی نسبت به اشعه فرابنفش کاملا مقاوم هستند و دوم اینکه این لوله‌ها دمای ذوب و اشتعال بالایی دارند. بنابراین در نیروگاه‌ها در صورت بروز هرگونه مشکلی در صورتی که مدت زمانی از حل شدن آن بگذرد، می‌توانید از لوله خیالتان راحت باشد.

کاربرد لوله پلی اتیلن در انتقال سیالات خنک کننده و گرم کننده صنعتی

برای انتقال محلول‌های خنک کننده و یا گرم کننده صنعتی شامل موادی همچون اتیلن گلیکول یا مواد ضد کف که شیمیایی هستند می توان از لوله‌های PE استفاده کرد. این مواد نقش بسیار مهمی در سلامت دستگاه‌های صنعتی و به طور کلی صنایع مختلف دارند. از طرفی لوله‌های فلزی نیز جوابگوی انتقال این مواد نبوده و نیستند.

کانال‌های تهویه نیز یکی از ضرورت‌های موجود برای انجام تمامی پروژه‌های عمرانی، ساختمانی و صنعتی بوده و وجود و ضرورت آن را در تمامی ساختمان‌ها، مکان‌های عمومی و تونل‌ها را نباید نادیده گرفت. این کانال‌ها وظیفه هوارسانی را برعهده داشته و از این جهت نوع راه اندازی و نحوه عملکرد آنها بسیار اهمیت دارد.

کاربرد در سیستم کانال های تهویه

از آنجایی که در سیستم های تهویه باید قابلیت های اضافه کردن طول لوله‌ها، جمع آوری سریع و یا تغییر مکان لوله‌ها وجود داشته باشد و این کارها با سرعت زیاد قابل انجام باشند، لوله‌های فلزی کار را برای مدیران این پروژه‌ها بسیار سخت می‌کردند. به همین دلیل تصمیم بر آن شد تا از انواع لوله های پلی اتیلن استفاده شود. همانطور که می‌دانید لوله‌های پلی اتیلن دارای وزن بسیار سبک و قابلیت کاربردی در هر جایی حتی بر روی سقف کاذب را به همراه دارند و در نتیجه محدودیتی از این نظر به وجود نمی‌آورند. علاوه بر این اتصالات آن بسیار راحت بوده و جمع آوری آن وقت و هزینه زیادی را نمی گیرد.

کاربرد در برق، مخابراتی و فیبر نوری

لوله پلی اتیلن از نظر امنیت برای پوشش کابل‌های برق و فیبر نوری و شبکه‌های ارتباط از راه دور کلیه الزامات و مشخصات لازم استانداردهای کاربردی و استاندارد لوله پلی اتیلن در این صنعت را کسب کرده و فاقد هر گونه اثر و یا عامل زیان آور برای کابل‌ها هستند. در ادامه باید گفت که این لوله ها زنگ نمی زنند و در مقابل عوامل شیمیایی بیرونی و درونی کاملا مقاوم هستند.

لوله پلی اتیلن در اغلب موارد دارای ضریب پایداری در برابر شکست و خستگی بیشتر از 500 درصد هستند. این میزان بالای پایداری باعث می‌شود تا در شرایط سخت محیطی لوله پلی اتیلن دارای کاربرد و عملکردی بسیار منحصر بفرد باشد.

برای آشنایی بیشتر با لوله های کابلی به صفحه لوله پلی اتیلن کابلی مراجعه کنید.

کاربرد در پوشش لوله های فلزی

لوله‌های پلی اتیلن تک جداره و دوجداره جایگزین بهتری برای لوله‌های فلزی و چدنی قدیمی هستند چرا که در برابر خوردگی و عوامل محیطی و نشت سیال مقاومت بسیار بالایی دارند. مزیت این نوع لوله‌ها در بالا بودن طول عمر شبکه و پایین بودن هزینه نگهداری خط لوله است. اما در پروژه‌های مهمی مانند انتقال گاز و بسیاری از خطوط اصلی انتقال آب مطابق با استانداردهای بین المللی، از لوله های فلزی در انواع سایزها استفاده می شود که قبل از احداث خط لوله نیاز به محافظت از آنها در برابر عوامل محیطی و آسیب‌های ناشی از خوردگی فلز است. بنابراین سطح لوله‌های فولادی طبق شرایط محیطی و مسیر خط لوله و سیالی که از آن انتقال می‌یابد با انواع پوشش لوله مانند پوشش لوله پلی اتیلن سه لایه مورد محافظت قرار می‌گیرد.

شرکت یزد پلیمر نیز یکی از بهترین و بزرگترین تولید کننده‌های لوله‌های پلی اتیلنی است که برای ساخت این نوع از محصولات خود از بهترین و باکیفیت ترین متریال‌ها استفاده می‌کند. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از نحوه خرید لوله‌های پلی اتیلنی و قیت لوله پلی اتیلنی با کیفیت به وبسایت این شرکت مراجعه کرده و با کارشناسان مجرب فروش در ارتباط باشید.

مقالات مرتبط

مقالات مرتبط
نکاتی درباره انبارش لوله PVC - شرکت یزد پلیمر
لوله UPVC

نکات مهم در انبارش لوله های PVC

با توجه به خصوصیات مکانیکی و فیزیکی متمایز PVC و استفاده از آن در سخت ترین شرایط عملیاتی، نکات خاصی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.